Singapore, verjaardag, Sri Lanka - Reisverslag uit Sri Lanka, Sri Lanka van Jeroen Metsel - WaarBenJij.nu Singapore, verjaardag, Sri Lanka - Reisverslag uit Sri Lanka, Sri Lanka van Jeroen Metsel - WaarBenJij.nu

Singapore, verjaardag, Sri Lanka

Blijf op de hoogte en volg Jeroen

20 November 2012 | Sri Lanka, Sri Lanka

Hey Hey all. Ik ben weer terug van een paar tripjes door Azie! Dit maal was het allemaal ietwat verder weg en ietwat langer dan normaal, vandaar ook dat ik pas nu in staat ben een nieuwe statusupdate te plaatsen.

Het begon allemaal tegen het einde van Oktober in het prachtige Singapore. Op een vrijdagavond vloog in naar Singapore om een viertal dagen door te brengen in deze stad met Joren, en enkelen van Thammasat. Op de eerste avond heb ik genoten van een “westers avondje stappen”. Niks goedkope drank, biertjes doen ze niet voor minder dan 7 dollar. Clubs zijn er degelijk, maar een verschil met clubs in Bangkok is er bijna niet. Het voordeel van de clubs in Singapore is dat iedereen er Engels spreekt, er geen “farang rij” is, en dus word iedereen gelijk behandelt.

Op mijn tweede dag ben ik extreme vroeg opgestaan om vervolgens met enkelen mede studenten en Joren de stad te gaan verkennen. Hier heb ik genoten van de schone straten, een beetje cultuur, modern winkels op iedere hoek van de straat, een nare smaak ik mijnn mond omdat ik geen kauwgom mocht kauwen, en ondervonden dat het best duur kan zijn als student in Singapore. Tegen het einde van de middag hebben we een bezoekje gebracht aan het “Marina Bay Sands” hotel, en een of ander aangelegd park, wat trouwens wel een traktatie voor het oog was. Tegen het begin van de avond hebben we een kostuum gezocht voor Halloween dat deze avond zou plaatsvinden. Wij gingen als vier gekke Newkids. Deze uitgaansavond was er een om in te lijsten. Even voelt het dan een beetje als een avond in Europa, gekke mensen, iedereen praat Engels, dure drankjes, verkleedpartijtjes, en een super goede sfeer.

De volgende ochtend wordt je wakker in de wijk “Little India”, hier zijn de mensen allemaal al vroeg in de weer met van alles en nogwat, en zie je een hele ander soort Singapore dan downtown. Deze dag hebben we doorgebracht in Santosa Island, een soort schiereiland vlakbij Singapore, waar overigens ook een Disneyland is. Hier op Santosa hebben ik samen met twee vriendinnen uit Bangkok genoten van een Beachparty, Westerse stijl.

Tegen de avond heb ik voor het eerst in Azië een echte steak gegeten en wijn gedronken. Het klinkt misschien raar, maar als Aziaat eet je niet zo veel beef. Mensen in Thailand eten over het algemeen, behalve fried chicken, weinig vlees. Ik kwam tijdens het diner bij “Wine Connection” dan ook in aanraking met smaakpupillen die ik zowaar vergeten was. De wijn was fantastisch, fruitig, en een sterke smaak. De steak was medium rare en tender. Raar om te schrijven over hoe bijzonder smaakzaam een normale Europese maaltijd kan zijn, maar dit was toch echt het geval.

In de week tussen Singapore en mijn volgende trip vond eerst nog mijn verjaardag, en een bezoek van Joren aan Bangkok plaats. Samen met deze beste gozer, en enkele van zijn mede studenten, ben ik in Bangkok naar de pingpongshow gegaan, typisch iets cultureels voor toeristen in alle leeftijdscategorieën hier, en heb ik enkele clubs bezocht. Verder zijn we in de volgende naar “The Grand Palace” geweest. Om gratis naar binnen te kunnen, ipv. 400 baht betalen, heb ik een uniform aan Joren gegeven, en zo kwamen we gratis en voor niets binnen. Vervolgens hebben we nog een tempel bezocht.

Op mijn verjaardag ben ik met zo’n 15 mensen uitgeweest bij een van de typisch Thaise clubs hier, Route 66. Fantastisch dat deze mensen, vooral de Amerikanen, mij 21 shots lieten drinken, erg hilarisch. De volgende ochtend wakker geworden met een klein katertje, en een enorme verassing!

Enkele dagen nadat ik 21 was geworden, stapte ik alweer het vliegtuig in naar Sri Lanka. Een bijzonder soort trip, 8 dagen lang, 7 mensen, geen hotel boeking, puur op goed geluk reizen. Met een nieuwe backpack op mijn rug gingen wij dit bijzondere land verkennen.

In mijn tijd in Sri Lanka zijn we vanuit Colombo (de hoofdstad) meteen doorgegaan naar Hikkaduwa, Hier werd ik de volgende ochtend wakker in een prachtig hotelletje in het midden van dit kleine dorpje. Het was even tijd voor een strand dagje. Tegen het einde van de midden zijn we met scooters naar Galle gegaan. Hier heb ik op een, voormalig, Nederlands V.O.C. fort enkele typische Nederlandse dingen gezien. Zo heb ik een kijkje genomen in een gereformeerde kerk daterend uit de achttiende eeuw, typisch Nederlandse huisjes gezien, en een dubbeltje uit de V.O.C. tijd weten te bemachtigen.

Ook heb ik in Hikkaduwa mogen deelnemen aan een 22 meter diepe duik naar een wrak van een olietanker, daterend uit 1890. Met een enorme waterstroming daalden wij af naar het schip, hier heb ik behoorlijk wat tijd doorgebracht in de voorste cabines van het schip. Erg angstig, maar toch ook fantastisch om in een schip onder water te duiken.

De volgende dagen in Sri Lanka hebben we doorgebracht in Kandy, deze stad in het midden van Sri Lanka word als het culturele centrum van Sri Lanka gezien. In Kandy hebben we een tempel bezocht, streek voedsel gegeten, en zijn we ook met een bus richting een thee plantage en fabriek gegaan. Prachtig om de thee plantages te bezichtigen.

De kers op de appeltaart was toch wel de Jungle Safari die ik enige dagen later heb mogen maken in het Udawalawe National Park. Hier heb ik onder andere enkele groepen wilde olifanten vanuit een jeep gezien. Helaas waren wij net op het verkeerde moment op de verkeerde plek, we waren nog maar koud een uur in de jeep toen het begon te stormen, hagelen, en er bliksem opdook. Gelukkig, dachten wij, zaten we in een veilige jeep in het midden van de jungle. Echter blijkt maar weer eens dat de kwaliteit van auto’s er toch wel zeker toe doet. Enkele minuten nadat het natuurspektakel was losgebarsten bleek onze jeep het voor gezien te houden, de motor had het begeven.
Daar zit je dan, op een jeep, in de middle of the jungle, met olifanten om je heen. Ach het zijn toch allemaal schattige beestjes, niet? Nou nee dus! Als je opgesloten zit in een jeep, zonder werkende motor, midden in de jungle, met olifanten om je heen, dan wil je maar 1 ding, WEGWEZEN DAAR. Het duurde dan ook gelukkig maar een anderhalf uur voordat er een nieuwe jeep naast ons stond om ons in veiligheid te brengen. Achja, “May ben Lai” (take it easy).

Achteraf moet ik toch wel toegeven dat het een prachtige safari was, de buffalo’s, hyena’s, herten, pauwen, olifanten, en vele andere dieren die we regelmatig voorbij zagen komen waren geweldig voor het oog.
De laatste dagen in Sri Lanka heb ik samen met de boys alleen doorgebracht in een surfers dorpje. Hier hebben we genoten van de lokale likeuren, de zon, de zee, het strand, en het voedsel. Even een paar dagen relaxen, een beetje surfen, en een beetje snorkelen.

Eenmaal thuis waren er behoorlijk wat dingen die even gedaan moesten worden. Zo had ik enkele assignments voor de universiteit die nog behoorlijk wat aandacht nodig hadden, en moest ik een individuele presentatie voorbereiden. Ook niet geheel onbelangrijk was het voorbereiden van mijn trip naar Myanmar (voormalig ook wel Birma), een land dat mensen hier vergelijken met landen in Afrika. Erg arm, weinig westerse invloeden, en ongerepte natuur.

Het laatste wat ik nog even met de wereld wil delen is het feit dat ik hier op een doodgewone zondagmiddag, omstreeks een uur of half vijf een bijzonder interessant persoon heb mogen zien. Omdat wij enige “intel” hadden weten te bemachtigen, kwamen wij erachter dat deze persoon omstreeks een exacte tijd precies voorbij onze Condo zou komen. Wij stonden omstreeks vier uur al klaar aan de straat, evenals politie agenten om iedere 5 meter. “Toen was het stil, muisstil, stil in een miljoenenstad, zelfs ik durfde geen woord te zeggen. Dan opeens uit het niets, sirenes, meer dan vijftig motoragenten, tientallen auto’s met sirenes, SWAT teams, Men In Black figuren, en Maybachs met businessmen. In een stoet van ongeveer acht BMW’s zat in de derde van dat alles dan toch echt een klein, tenger, oud, en enigszins lui zittend persoon, Barack Obama”.

Dat was het alweer! Een volgende update zal niet zo lang op zich laten wachten. Excuses voor het feit dat deze blog update enigszins vlak, zonder geinige teksten is geschreven, heb het een beetje druk!

• 22 November 2012 - 02:19

Jorg Van Kalken:

Jeroen ik moet toegeven, azië heeft mij nooit echt geinteresseerd, maar dankzij jou verhalen en foto's zou ik toch heel graag een keer naar Thailand gaan en de rest van Azië bezichtigen. Nog een fijne tijd daar en Cheers from Scotland!